Ads 468x60px

Sunday

Jupiler Pro: Anderlecht en Zulte Waregem live tekst commentaar, score, en de dekking België Jupiler Pro League 2013


Anderlecht:    1   -   1   :Zulte Waregem
59'  Lucas Biglia        56'  Naessens

32e LANDSTITEL VOOR ANDERLECHT Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar na veertig speeldagen heeft Anderlecht zijn 32e landstitel binnengehaald. In een zenuwslopende slotmatch tegen Zulte Waregem had het aan een 1-1 gelijkspel genoeg voor de ultieme hoofdprijs.

Hoogstaand was het allerminst, maar de spanning maakte veel goed. Na een gesloten eerste helft bracht Dury Franck Berrier tussen de lijnen en dat loonde. Na een heerlijke aanval kopte Jens Naessens de 0-1 binnen. Essevee virtueel kampioen, maar dat duurde slechts twee minuten.

Lucas Biglia zette zich achter een vrije trap. De bal week af op de rood-groene muur en liet zo Sammy Bossut kansloos: 1-1.

Beide ploegen acteerden nerveus, het thuispubliek werd op de proef gesteld na een domme actie van Cheikhou Kouyaté. Tien minuten voor affluiten werd hij van het veld gestuurd na een drieste tackle. Anderlecht kroop angstig terug maar hield stand na een bloedstollende eindfase.

Anderlecht kampioen, het mag volgend seizoen rechtstreeks naar de Champions League. Het voetbalsprookje van Zulte Waregem eindigt in mineur maar wat de mannen van Francky Dury presteerden, is historisch. Essevee mag zich opmaken voor de derde voorronde van de Champions League.
16:27
ANDERLECHT KAMPIOEN! Zulte Waregem kan niet meer scoren, Anderlecht viert zijn 32e landstitel.
92'
Slotminuut Nog zestig seconden...
91'
Suarez De Argentijn laat zich opzichtig vallen maar krijgt toch een fout mee. Tijdswinst voor Anderlecht.
90'
Extra tijd Drie minuten extra.
89'
Druk Zulte-Waregem Zulte Waregem blijft rond de Brusselse zestien hangen. Lucas Biglia kopt een corner weg.
87'
Hands Mbokani Anderlecht kan er op de tegenaanval uitkomen, maar Dieumerci Mbokani begaat een handsbal.
86'
Corner Zulte-Waregem Olafur Skulason wil voorzetten, via Olivier Deschacht krijgen de West-Vlamingen een hoekschop.
85'
Bloedstollende slotfase Anderlecht staat met zijn tienen op de eigen speelhelft.
84'
Wissel Anderlecht Milan Jovanovic gaat naar de kant. De Serviër speelde waarschijnlijk zijn laatste match voor RSCA. Marcin Wasilewski moet het gelijkspel mee helpen vasthouden.
83'
Geel Berrier Franck Berrier laat zich vangen door Milan Jovanovic, die slim de fout uitlokt.
82'
Geel De Zeeuw Het thuispubliek mort na een fout van Demy De Zeeuw, die ook geel krijgt.
81'
Wasyl maakt zich klaar Houdt Anderlecht met zijn tienen stand of profiteert Zulte Waregem van de numerieke meerderheid? Marcin Wasilewski maakt zich klaar voor een invalbeurt.
80'
Rood Kouyaté Cheikhou Kouyaté gaat met gestrekt been in op Jens Naessens. Rood is de enige juiste beslissing, bijzonder dom van de Senegalese verdediger.
80'
Wissel Zulte-Waregem Junior Malanda wordt gewisseld voor Olafur Skulason. De kans is groot dat dit de laatste wedstrijd was van de beresterke middenvelder.
79'
Corner Zulte-Waregem Anderlecht leunt achteruit. Jens Naessens forceert een nieuwe hoekschop. Junior Malanda raakt de bal maar half. Uittrap voor Silvio Proto.
77'
Voorlangs Niemand kan de vrije trap van Lucas Biglia beroeren. Aan de tweede paal schiet Sacha Kljestan voorlangs buiten.
77'
Malanda te hevig Sacha Kljestan troeft Junior Malanda nipt af in een sprintduel, de verdedigende middenvelder verkoopt een duw. Vrije trap.
75'
Leye net niet Een gevaarlijke voorzet naar de kleine rechthoek. Mbaye Leye kan er net niet zijn knikker tegenzetten.
74'
Zulte-Waregem Zulte Waregem probeert het weer opnieuw combinerend. Matias Suarez ruimt op met een omhaal.
72'
Geel Deschacht Olivier Deschacht trapt stevig op de enkel van Mbaye Leye en vliegt terecht op de bon.
70'
Mbokani De Congolees krijgt de handen op elkaar. Hij verdedigt mee en recupereert het balbezit.
68'
Suarez dreigt Dieumerci Mbokani lepelt de bal naar Matias Suarez. Die draait Bryan Verboom een loer en besluit maar net over doel.
67'
Retro Mbokani Olivier Deschacht zwiert het leer voor doel. Dieumerci Mbokani wil uitpakken met een spectaculaire omhaal maar mist de bal.
66'
Spelbeeld Na de 0-1 voorsprong kwam Zulte Waregem er niet meer aan te pas. Dury wil meer rust in zijn team.
64'
Wissel Anderlecht Noodgedwongen wissel van de Brusselaars. Behrang Safari is geblesseerd en moet zijn plek afstaan aan Olivier Deschacht.
62'
Wissel Anderlecht Dennis Praet heeft geen rol van betekenis kunnen spelen. Hij wordt afgelost door Demy De Zeeuw. De Nederlander was beslissend in de vorige twee wedstrijden van paars-wit.
61'
Hazard opgenaaid Thorgan Hazard wil een overtreding mee maar krijgt die niet. Hij begaat dan zelf maar een fout en uit zijn frustratie.
60'
Rollen weer omgedraaid Zo snel kan het gaan. Zulte Waregem was nog niet uitgefeest of de gelijkmaker hangt tegen de touwen.
59'
1-1: Lucas Biglia Lucas Biglia zet zich achter een vrije trap. De bal wijkt via Mbaye Leye af en belandt in het doel: 1-1.
58'
Zulte-Waregem virtueel kampioen Nog een goed halfuur scheidt Zulte Waregem van zijn allereerste landstitel.
56'
0-1: Jens Naessens Wat een knappe aanval van Zulte Waregem. Na mooie combinaties tussen Thorgan Hazard en Mbaye Leye kan Jens Naessens aan de tweede paal binnenkoppen: 0-1.
55'
Wissel loont De inbreng van Franck Berrier doet Anderlecht wat twijfelen. Essevee heeft het meeste balbezit in de tweede helft.
54'
Kopbal Malanda Junior Malanda zet zijn hoofd tegen een wegdraaiende hoekschop. Ver naast.
53'
Schot Mbokani Lucas Biglia zet vroeg druk, Dieumerci Mbokani krijgt zo een schietkans. Een oprapertje voor Sammy Bossut.
52'
Spelbeeld Anderlecht komt er voetballend niet meer uit. Silvio Proto hanteert steeds de lange bal, Dennis Praet wordt in het middenveld volledig overgeslagen.
51'
Opnieuw Berrier-Leye Na balverlies van Guillaume Gillet stuurt Franck Berrier Mbaye Leye het straatje in. De Senegalees kan net niet de bal controleren.
50'
Berrier naar Leye Franck Berrier ziet Mbaye Leye vrijstaan maar zijn pass is niet nauwkeurig.
48'
Berrier Milan Jovanovic gaat neer na een por in de rug van Franck Berrier. Vrije trap met opnieuw Lucas Biglia. Sammy Bossut kan met de nodige moeite onderscheppen.
46'
Start tweede helft Eén wissel bij de rust: Franck Berrier vervangt Ibrahima Conté. Dury wil minder met de lange bal spelen en meer combinatievoetbal zien.
15:23
Tussenbalans Hét duel van minstens tien miljoen euro brengt veel spanning met zich mee. In een gesloten eerste helft konden Anderlecht en Zulte Waregem nauwelijks kansen bij elkaar voetballen.

De thuisploeg nam het meeste initiatief maar kon Sammy Bossut niet bedreigen. Essevee stond goed gepositioneerd. Een vrije trap van Thorgan Hazard zeilde maar net over.

Naarmate de wedstrijd vorderde, wonnen de bezoekers meer duels. Het venijn zat in de staart via twee vrije schoppen van Lucas Biglia. Guillaume Gillet kopte de eerste recht in de handen van Sammy Bossut, de kopslag van Bram Nuytinck spatte uiteen op de lat.

In de volgende vijfenveertig minuten wordt het kampioenschap beslist. Wie breekt de match open? Zo dadelijk het vervolg...
15:22
Einde eerste helft Deze kopbal is meteen ook het laatste wapenfeit van de eerste helft: 0-0.
45'+2
Tegen de lat Bram Nuytinck kopt de vrije trap pal op de lat. Zulte Waregem ontsnapt.
45'+1
Vrije trap RSCA Op slag van rust maakt Anderlecht zich op voor een vrije trap. Fout van Junior Malanda.
44'
Extra tijd Eén minuut blessuretijd.
43'
Kopbal Gillet Guillaume Gillet is de auteur van de eerste doelkans voor Anderlecht, enkele minuten voor het rustsignaal. Hij kopt de vrije trap van Lucas Biglia recht op Sammy Bossut.
41'
Geel Delaplace Na een overduidelijke trekfout op Matias Suarez.
41'
Naast Dieumerci Mbokani wil met een halve omhaal de corner wegwerken. Via Mbaye Leye gaat de bal niet ver naast. De Anderlecht-supporters hielden even de adem in.
40'
Spelbeeld Zulte Waregem toont zich de laatste minuten de betere in de één-tegen-één-duels. Mbaye Leye versiert een hoekschop.
39'
van den Brom zenuwachtig Jonathan Delaplace breekt foutief een paars-witte aanval af, de Nederlandse coach maakt zich druk aan de zijlijn.
38'
Geen corner Mbaye Leye tikt met een hakje door naar Thorgan Hazard. De bal stuit via de borst van Silvio Proto over de achterlijn, de bezoekers krijgen geen hoekschop.
37'
Slechte kaats Mbokani Dennis Praet heeft zijn tegenstander afgeschud maar krijgt de bal niet omdat de kaats van Dieumerci Mbokani faalt.
36'
Suarez afgeblokt Het centrale middenveld van Zulte Waregem staat uit positie. Anderlecht wil profiteren, maar het schot van Matias Suarez wordt afgeblokt.
34'
Suarez aarzelt Guillaume Gillet pikt een te korte inspeelpass op en bedient Matias Suarez. Die rukt centraal op. Hij twijfelt tussen een schot en een pass naar Milan Jovanovic. De Serviër wordt uiteindelijk slecht aangespeeld.
32'
Berrier De Fransman heeft een groen hesje aangetrokken en begint aan de opwarming. Dury wil meer voetballend vermogen zien van zijn elftal.
31'
Slechte vrije trap Lucas Biglia verstuurt een zeer matige vrije trap. De bal vliegt buiten.
30'
Geel D'Haene De eerste gele kaart uit de match is voor Karel D'Haene. Dieumerci Mbokani neemt de verdediger eerst te grazen waarna D'Haene een fout maakt.
29'
Bossut komt uit zijn doel Dennis Praet zet goed zijn lichaam en wil Dieumerci Mbokani lanceren. Sammy Bossut snelt uit zijn doelmond en werkt de bal over de zijlijn.
27'
Net niet De bal schiet door tot bij Milan Jovanovic. Die wil terugleggen tot bij Sacha Kljestan, Junior Malanda steekt er nog een voetje tussen.
27'
Meer overtredingen Het spel wordt wat bitsiger. Thorgan Hazard is de dader, Matias Suarez het slachtoffer.
25'
Teruggefloten Aan de overkant neemt Lucas Biglia een vrije schop, Gumienny fluit voor een duwfout van Dieumerci Mbokani.
23'
Thorgan trapt net over Thorgan Hazard zet zich achter de stilstaande fase. De bal ligt schuin voor doel, de Chelsea-huurling schildert de bal maar net over.
23'
Overtreding Gillet Guillaume Gillet werkt met een sliding Ibrahima Conté tegen de vlakte. Vrije trap op een interessante plek.
22'
Spelbeeld Anderlecht toont meer initiatief maar heeft op geen enkel moment Sammy Bossut kunnen verontrusten. Zulte Waregem heeft zijn organisatie goed neergezet.
20'
Jovanovic slordig Milan Jovanovic wandelt lang met de bal aan zijn voet. Zijn opwipper naar Dieumerci Mbokani kent geen succes.
19'
Heet standje Na een mislukte één-twee tussen Guillaume Gillet en Matias Suarez verstuurt Thorgan Hazard een heerlijke no-look-pass naar Mbaye Leye. Die zet laag voor, Silvio Proto is geklopt maar de fase wordt afgefloten wegens een overtreding van Ibrahima Conté.
17'
Conté Sacha Kljestan ziet dat Milan Jovanovic de ruimte induikt. Ibrahima Conté schuwt het verdedigende werk niet en verijdelt een wenkende kans.
16'
Praet & Hazard Dennis Praet en Thorgan Hazard, de youngsters langs beide zijden, zijn nog niet in beeld geweest. Het typeert het wedstrijdbegin.
14'
Stevig duel Bram Nuytinck en Mbaye Leye strijden om de bal aan de achterlijn. De Nederlander trekt aan het langste eind.
12'
Spelbeeld Beide ploegen konden nog geen opening forceren, het blijft wachten op het eerste echte doelgevaar.
11'
Hoogstandje Suarez Met een hakje speelt Matias Suarez de bal door de benen van Bryan Verboom. De voorzet van Guillaume Gillet valt in de armen van Sammy Bossut.
10'
Overhaast van Malanda Jens Naessens zet een sprint in van veertig meter en houdt de Anderlecht-defensie aan de praat. Het leer valt uiteindelijk voor de voeten van Junior Malanda. Zijn schot zeilt hoog over.
9'
Colpaert Matias Suarez zet zijn motor aan, maar Steve Colpaert heeft het gevaar goed ingeschat en komt gepast tussen.
7'
Habibou Habib Habibou, nu uitkomend voor Leeds United, zien we terug in de tribune, hij komt zijn ex-ploegmakkers aanmoedigen.
6'
Counter mislukt Mbaye Leye verstuurt een verre bal richting Ibrahima Conté. Die wordt opgevangen door twee RSCA-verdedigers.
4'
Malanda Zulte Waregem steekt voor de eerste keer de neus aan het venster. Junior Malanda zet voor, centraal staat geen enkele ploegmaat.
2'
Balbezit Anderlecht eist het balbezit meteen op. Milan Jovanovic en Matias Suarez lokken enkele overtredingen uit.
1'
Supporters Zulte-Waregem Zeshonderd fans van Essevee zijn naar het kolkende Constant Vanden Stockstadion afgezakt om de match van het jaar bij te wonen. De thuisblijvers volgen op de markt in Waregem het duel van de waarheid op enkele grote schermen.
1'
Aftrap Alle voorbeschouwingen mogen de prullenbak in, de slag om de titel is begonnen!
14:34
Wasyl gehuldigd De afscheidnemende Marcin Wasilewski wordt voor de aftrap door Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock in de bloemetjes gezet. De Pool huilt, het stadion scandeert zijn naam.
14:30
Enkele minuten nog... Beide teams komen uit de spelerstunnel en wandelen voorbij de kampioenenbeker. De spionkop van Anderlecht heeft een tifo gemaakt met centraal de afbeeldig van voormalig voorzitter Constant Vanden Stock. De spanning stijgt…
13:55
Opstellingen Zowel Anderlecht als Zulte Waregem starten met de verwachte namen. Bij de thuisploeg verhuizen Demy De Zeeuw, Marcin Wasilewski en Olivier Deschacht naar de bank. Hun vervangers zijn Lucas Biglia, Guillaume Gillet en Behrang Safari.

Geen basisplek voor Franck Berrier, Jens Naessens staat wel aan de aftrap.
11:34
Geen afwezigen Voor dé apotheose van het Belgische voetbalseizoen kunnen beide trainers rekenen op hun volledige spelerskern. Lucas Biglia is hersteld van zijn griep en keert terug in de basis. Meer dan waarschijnlijk nemen Guillaume Gillet en Behrang Safari, beiden terug uit schorsing, hun plaats in op de backposities. Milan Jovanovic heeft een streepje voor op Massimo Bruno.

Franky Dury behoudt zo goed als zeker het vertrouwen in het elftal dat donderdag Club Brugge met 5-2 klopte. Dat zou betekenen dat Franck Berrier opnieuw naast de ploeg valt. Bryan Verboom krijgt de voorkeur op Bruno Godeau, beide spelers hebben een Anderlecht-verleden. Naast Jens Naessens zijn Mbaye Leye (winnaar van de Ebbenhouten Schoen) en Thorgan Hazard de offensieve speerpunten bij de bezoekers.

De nieuwbakken Rode Duivel wil maar al te graag het voorbeeld van zijn grote broer volgen en een hoofdprijs pakken. Eden mocht woensdag de Europa League-cup in de lucht steken en mag maandag misschien langs de kapper gaan. “Als Zulte Waregem kampioen wordt, dan scheer ik mij kaal”, kondigde de Chelsea-speler op zijn Twitter-account aan.

Winst in het Constant Vanden Stockstadion zou geen primeur zijn voor Zulte-Waregem. Anderlecht ging in de reguliere competitie met 0-1 de boot in, dankzij een doelpunt van… Franck Berrier.
10:39
De inzet van deze finale Niet enkel de landstitel staat op het spel, er valt vanmiddag ook een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League te verdienen. Naast mogelijke affiches tegen Bayern München, Barcelona of Manchester United wordt ook de clubkas flink gespijsd met minstens tien miljoen euro aan inkomsten.

Als RSCA de titel binnenrijft, dan krijgt elke speler een premie van honderdduizend euro. Ook het bestuur van Essevee doet een serieuze inspanning. De spelers mogen 1,2 miljoen euro onderling verdelen als het eerste kampioenschap een feit is.

De mogelijke scenario’s op een rij:
Winst Anderlecht = landskampioen, Zulte Waregem tweede + derde voorronde Champions League tenzij Club Brugge wint van Racing Genk: Club Brugge tweede + derde voorronde Champions League, Zulte-Waregem derde + derde voorronde Europa League.

Gelijkspel: Anderlecht landskampioen, Zulte Waregem tweede + derde voorronde Champions League.

Winst Zulte Waregem = landskampioen, Anderlecht tweede + derde voorronde Champions League.
09:45
Wie wordt kampioen? Nummer tweeëndertig voor Anderlecht of de allereerste voor Zulte Waregem? Rond de klok van 16u15 weten we wie de nieuwe landskampioen is. RSCA heeft voldoende aan een gelijkspel, Essevee moet winnen om zijn sprookjesseizoen te bekronen met de ultieme hoofdprijs.

Er is al veel inkt gevloeid over het nut van het Play-Off-systeem. Feit is wel dat de beslissing over de titel voor de twee keer in drie jaar op de allerlaatste speeldag valt. Met Anderlecht en Zulte Waregem staan de twee beste teams uit de reguliere competitie tegenover elkaar, en dat na een rollercoaster van emoties in de nacompetitie.

Paars-wit begon met een (ruime) voorsprong aan PO1, maar raakte die kwijt na een erg magere vijf op achttien en de gebruikelijke penaltymissers. De Brusselaars herpakten zich net op tijd en heroverden de pole-positie dankzij zeges tegen Standard, Racing Genk en Lokeren.

Een ploeg van degradatiekandidaat naar titelkandidaat omtoveren op één jaar tijd, het is ongezien in het moderne voetbal. Francky Dury deed het en zag bovendien dat zijn troepen over veel veerkracht beschikken. Na de zware 0-4 verliescijfers in eigen huis tegen Racing Genk en de 2-0 achterstand bij de rust tegen Lokeren, leek het over en uit voor de fusieploeg. Maar na een geslaagde remonte op Daknam (2-3) en de eclatante zege tegen concurrent Club Brugge, vochten de West-Vlamingen zich terug naar stek twee.

Mis niets van de razendspannende ontknoping van het kampioenschap 2012-2013, aftrap in het Astridpark om 14u30.   


0 comments:

Post a Comment