Ads 468x60px

Sunday

USA - Suomi live elää tekstin kommentaari, pisteet ja kattavuus Jääkiekon MM-kisojen 19,5,2013 finaalissa

Suomi kohtasi Yhdysvallat jääkiekon MM-kisojen pronssiottelussa Tukholmassa sunnuntaina. seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Suomi - USA 2-3 vl. (0-2, 0-0, 2-0, 0-0)

Kello 19.44: Viimeistä kertaa Leijonia valmentanut Jukka Jalonen on pettyneenä MTV3:n haastattelussa: "Se oli helvetin lähellä. Yksi torjunta ja yksi maali ja se olisi ollut siinä. Mutta ei vain kelvannut. Neljäs sija ei ole mitään."
Kello 19.42: MTV3 MAXin asiantuntija Kari Jalonen käy studiossa läpi Granlundin hieman epäonnistunutta rangaistuslaukausta: "Rankkareissa pitää olla rohkea. Sanoin täällä studiossa, että Mikke yrittää "forsbergiä" Globenissa ja niinhän hän yritti. Harhautus oli täydellinen, mutta maila ei vain riittänyt."
Kello 19.36: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen paketoi ottelun: "Meillä oli uninen alku, mutta täytyy antaa tunnustusta noususta. Rankkareissa tarvitaan hieman onneakin. Galchenyuk teki kahdesti saman harhautuksen. Ensimmäisellä hän onnistui täydellisesti ja pisti aivan riman alle ja toisessakin hän onnistui riittävästi. Granlundille tarjottiin viittaa, mutta tällä kertaa hänen "forsberginsä" karkasi backhandin puolelta."
Kello 19.30: Yhdysvaltalaispelaajat juhlivat voittoa ja MM-pronssia. Suomalaiset seuraavat juhlia kallella kypärin sivusta.

Voittomaalikilpailu

Kello 19.29: Alex Galchenyuk ratkaisee pronssin USA:lle. Galchenyukin osuma on kuin toisinto hänen ensimmäisestä rankkaristaan.
Kello 19.28: Mikael Granlund yrittää ujuttaa kiekon Gibsonin taakse, mutta ei onnistu.
Kello 19.28: Lauri Korpikoski epäonnistuu yrityksessään. Mennään jatkopareihin.
Kello 19.27: USA:n Alex Galchenyuk tasoittaa lukemat.
Kello 19.27: Janne Pesonen tulittaa rankkarin yläpesään. Suomi johtaa toisen parin jälkeen 1-0.
Kello 19.26: TJ Oshie yrittää hidastettua rankkaria, mutta Raanta venyttää patjansa väliin.
Kello 19.25: Petri Kontiola yrittää harhauttaa, mutta Gibson torjuu loistavasti. Tilanne ensimmäisen parin jälkeen 0-0.
Kello 19.25: Craig Smith jäätyy täysin ensimmäisessä rankkarissa eikä saa edes laukausta aikaiseksi.
Kello 19.24: MTV3 MAXin asiantuntija Juhani Tamminen antaisi rankkareilla luottoa Korpikoskelle, Granlundille, Kontiolalle ja Pesoselle.
Kello 19.23: MTV3 MAXin asiantuntija Hannu Aravirta pistäisi suomalaisista rangaistuslaukauksiin Lauri Korpikosken, Janne Pesosen ja Mikael Granlundin.

Jatkoaika

70.00: Jatkoaika päättyy. Viimeisillä sekunneilla Petri Kontiola pääsee vielä yrittämään maalintekoa, mutta Gibson torjuu rystykudin patjallaan.
70. minuutti: Granlund antaa namupassin maalin eteen Janne Pesoselle, jonka laukaus ei kuitenkaan mene maaliin.
69. minuutti: Jatkoaikaa jäljellä enää yksi minuutti. Haiskahtaa rankkareilta.
68. minuutti: Puolustaja Jacob Trouba testaa Raantaa, mutta suomalaisvahti torjuu kudin mailan varrellaan.
67. minuutti: Lauri Korpikoski laukoo loistavasta paikasta, mutta kiekko menee yli maalin.
66. minuutti: Tuukka Mäntylä ajaa röyhkeästi maalille, mutta laukaus jää uupumaan. Suomalaispuolustaja törmää maaliin ja veräjä siirtyy pois paikoiltaan: pelikatko.
65. minuutti: Juhamatti Aaltonen ja Antti Pihlström kamppailevat vahvasti hyökkäyspäässä, mutta kaksikko ei pääse tekopaikoille.
63. minuutti: USA:n hyökkäys päättyy Justin Faulkin laukaukseen. Raanta torjuu kuitenkin varmasti.
61. minuutti: Tuukka Mäntylä tulittaa. Gibson vangitsee kiekon räpylällään.
Kello 19.08: Jatkoaika alkaa. Jatkoaika pelataan neljällä neljää vastaan.
Kello 19.06: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen on iloissaan siitä, että Leijonilta löytyi johtajuutta kolmannessa erässä: "Granlund rakastaa tällaisia tilanteita, ja Korpikoski on nyt noussut sille tasolle, mitä häneltä odotettiin. Aaltonen on inspiroitunut uudelleen ja Kontiola alkaa herätä."

3. erä

60.00: Varsinainen peliaika päättyy. Edessä on kymmenen minuutin jatkoaika.
59. minuutti: Suomen kolmas maali on todella lähellä. Korpikoski veivaa kiekon maalille, ja kiekko kimpoaa pelaajien luistimista vain hiukan ohi maalin takakulmasta.
58. minuutti: Kolmatta erää jäljellä kaksi minuuttia.
57. minuutti: Nate Thompson pääsee nokikkain Antti Raannan kanssa. Raanta vetää kuitenkin pidemmän korren.
57. minuutti: Lauri Korpikoski rynnii maalille, mutta USA:n puolustus selvittää tilanteen.
56. minuutti: Craig Smith tulittaa siniviivan tuntumasta. Antti Raanta torjuu helposti, sillä edessä ei ole maskia.
55. minuutti: USA:n ykkönen luo vaarallisen tilanteen. Craig Smith kiepauttaa itsensä vapaaksi kulmauksessa ja pelaa kiekon maalin eteen David Mossille, mutta laukaus epäonnistuu.
52.18: Suomi nousee tasoihin! Mikael Granlundilta uskomaton esitys! Hyökkääjä hassuttaa Tim Stapletonin ja ajaa maalille. Lopulta Lauri Korpikoski sutii laatan häkkiin.
52. minuutti: Suomi on syttynyt taistelemaan, ja Leijonien hyökkäykset vyöryvät vaarallisesti USA:n päähän. Gibson on kuitenkin vaikea ohitettava.
51. minuutti: Veli-Matti Savinainen kuskaa kiekon siniviivan yli ja vetää. Laukaus kimpoaa päätylaidasta Juuso Hietaselle, joka vetää päin Gibsonia.
51. minuutti: Juhamatti Aaltonen karkaa läpiajoon. Laituri ei kuitenkaan onnistu ujuttumaan pikkumustaa Gibsonin selän taakse.
50. minuutti: Suomen peli-ilme muuttuu täysin kavennuksen jälkeen. Myös Globenin harvalukuinen yleisö herää otteluun.
48.56: Suomi kaventaa lukemat 1-2:een! Maalintekijänä Lauri Korpikoski. Ossi Väänänen toimittaa kiekon maalille ja Korpikoski ohjaa kiekon pömpeliin! Suomella on reilut kymmenen minuuttia aikaa värkätä tasoitus.
48. minuutti: Yhdysvallat pitää kiekkoa hyökkäysalueella ja kuluttaa arvokkaita sekunteja.
47. minuutti: Juhamatti Aaltonen pääsee laukomaan hyvästä paikasta, mutta tulos on tuttu: Gibson on kiekon edessä.
47. minuutti: Suomen kakkosketju karvaa rohkeasti kolmella miehellä hyökkäysalueella, mutta USA saa toimitettua kiekon keskialueelle.
45. minuutti: David Moss lataa rannelaukauksen kohti Antti Raannan maalia. Suomalaisvahti ottaa varman torjunnan.
44. minuutti: Mikael Granlund nousee vauhdikkaasti vasemmalta laidalta hyökkäysalueelle. Gibsonin torjuntavire kuitenkin kestää. Leijonat on pelannut jo reilut viisi erää ilman maalia.
42. minuutti: Sakari Salminen laukoo, mutta jälleen John Gibson torjuu. Maalin edessä Jarno Koskiranta saa kasvoihinsa iskun Chris Butlerin mailasta, mutta yhdysvaltalaispelaaja ei saa rangaistusta.
42. minuutti: Lauri Korpikoski pelaa kiekon loistavasti Teemu Laaksolle, joka ei kuitenkaan onnistu laukomaan päin maalia.
Kello 18.30: Kolmas erä alkaa.
Kello 18.29: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija toivoo, että Leijonista nousee esiin "liidereitä": "Se puute on huutava. Pihlström on energiajohtaja, Granlund on uskallusjohtaja. Ottakaa nyt muutkin homma hanskaan. Isot pelaajat inspiroivat tällaisena hetkenä joukkueen."
Kello 18.22: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Hannu Aravirta ruotii studiossa Suomen toisen erän ketjumuutoksia: "Granlund siirrettiin ensimmäistä kertaa laitaan. Nämä olivat hyviä vetoja valmennukselta, valmennus on hereillä ja viestii pelaajille, että he ovat mukana näissä talkoissa."
Kello 18.18: Veli-Matti Savinaisella on resepti, jolla Leijonat voi ohittaa USA:n maalivahdin John Gibsonin: "Nolla maalia näyttää olevan meidän sarakkeessa. Me ei voida voittaa nollalla maalilla näitä pelejä. Meidän pitää saada enemmän miestä maalille niin kuin toisen erän lopussa oli muutamassa viimeisessä vaihdossa. Kyllä ne sitten rupeavat jossain vaiheessa pomppimaan meille."

2. erä

40.00: Toinen erä päättyy. Suomi sai luotua tukun hyviä vetopaikkoja, mutta suurin osa kudeista suuntautui ohi maalin.
40. minuutti: Ossi Väänänen laukoo viivalta, ja Jalasvaara pääsee ohjaamaan, mutta ei vieläkään maalia.
39. minuutti: "Mikael Granlund on nostettu ykkösketjun laidalle Petri Kontiolan ja Janne Pesosen rinnalle. Juha-Pekka Hytönen johtaa nyt kakkosvitjaa laidoillaan Antti Pihlström ja Lauri Korpikoski. Leijonat siirtyy samalla kolmen ketjun peluutukseen. Kolmosessa luistelevat Savinainen, Koskiranta ja Aaltonen."
– MTV3:n urheilutoimittaja Antti Rämänen
38. minuutti: Petri Kontiola tykittää ja Mikael Granlund tekee maskia, mutta Gibson ei päästä kiekkoa taakseen.
37. minuutti: Peli aaltoilee päästä päähän. Kunnon tekopaikkoja ei kuitenkaan synny.
35. minuutti: Janne Pesonen nousee hyökkäysalueelle, mutta veto kilpistyy jenkkipelaajaan.
34. minuutti: Lasse Kukkonen pelaa kiekon maalin eteen Lauri Korpikoskelle, jonka rystyveivauksesta tulee kuitenkin suutari.
32. minuutti: Janne Jalasvaara pyssyttää siniviivan tuntumasta, mutta jälleen kerran Gibson on kiekon edessä.
32. minuutti: Yhdysvaltain ykkösketju pitää Leijonien ykköstä pihdeissään, mutta Suomi saa lopulta purettua tilanteen.
31. minuutti: Sami Lepistö pääsee tykittämään sydämensä kyllyydestä, mutta John Gibson torjuu loistavasti. Nuori Gibson pelaa loistavaa ottelua.
30. minuutti: Avausmaalin tehnyt Craig Smith tulittaa päin Raantaa, joka sulkee kiekon varmasti.
29. minuutti: USA riistää kiekon Suomen alueella. Tim Stapleton pääsee vetämään, mutta Raanta torjuu loistavasti.
27. minuutti: "Kolmosketjuun pudotettu Juhamatti Aaltonen potkii vaihtoaition ovea. Slovakia-ottelun voittomaalin jälkeen peli on ollut yhtä tervanjuontia."
27. minuutti: Lasse Kukkonen toimittaa kiekon maalille, ja peliväline jää pyörimään maalin eteen. Juha-Pekka Hytönen ei kuitenkaan onnistu sutimaan irtopalaa häkkiin.
26. minuutti: Tuukka Mäntylä tulittaa viivalta, mutta kiekko pamahtaa jälleen päätylaitoihin. Jatkotilanteessa Sakari Salminen ajaa maalille, mutta vetää päin Gibsonia.
25. minuutti: Suomi ei ole saanut toisessa erässä vielä yhtäkään laukausta kohti Gibsonin maalia.
24. minuutti: USA:n ykkösvitja pääsee nopeaan vastahyökkäykseen. Craig Smith heittää kiekon maalille, mutta David Moss ei saa mailaansa väliin. Jatkotilanteessa Smith yrittää vielä vanhanaikaista, mutta ei onnistu.
23. minuutti: Suomen kakkonen saa pyörityksen aikaiseksi hyökkäyspäässä. Leijonat eivät kuitenkaan pääse laukomaan.
21. minuutti: Suomi on tehnyt muutoksen ykköskenttään. Veli-Matti Savinainen on ottanut Juhamatti Aaltosen paikan Petri Kontiolan ja Janne Pesosen rinnalta. Aaltonen pelaa puolestaan kolmosessa Koskirannan ja Salmisen kanssa.
Kello 17.44: Toinen erä alkaa.
Kello 17.40: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen on täynnä kysymyksiä kulmauksessaan: "Tämä oli ihan käsittämätöntä. Monellako noista veljistä on mitali? Minkä kunnian he ovat saaneetkaan, kun tämä on Jukka Jalosen viimeinen peli? Kuka on avannut heille ovet, että he ylipäätään takovat täällä mitaleista? Puhumattakaan, mikä buusti se olisi uralle. Ja tässä on vastaus. Suuret pelaajat mitataan tällaisina hetkinä, kun joukkueella on vähän vastatuulta."
Kello 17.35: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Kari Jalonen pyörittelee päätään studiossa: "Telineissä oltiin totaalisesti lähdössä. Kroppa ei pelitä, mieli ei ole mukana, kaatumisia ja kompastumisia. Eihän me olla lähelläkään siinä ytimessä, mitä toivottiin ja odotettiin. Ei hyvältä näytä."
Kello 17.30: Leijonien kapteeni Lasse Kukkonen oli kaikkea muuta kuin tyytyväinen joukkueen avauserän esitykseen: "Ei missään nimessä riitä tuo pelaamisen taso, jos me halutaan tänään voittaa. Aika lailla kaikkea meidän pitää pystyä joukkueena parantamaan."

1. erä

20.00: Ensimmäinen erä päättyy. Yhdysvallat pääsee toiseen erään 2-0-johdossa.
19. minuutti: Juha-Pekka Hytöselle avautuu paikka vielä erän lopussa, kun yhdysvaltalaispelaaja antaa harhasyötön suoraan sentterin lapaan. Hytösen laukaus osuu kuitenkin jenkkipelaajaan.
18. minuutti: Toista erää on jäljellä enää kaksi minuuttia.
15.58: USA siirtyy ylivoimalla 2-0-johtoon. Maalintekijänä Paul Stastny. Craig Smith passaa kiekon neliön keskelle Stastnylle, jonka laukaus uppoaa verkkoon. Suomi joutui maksamaan kovan hinnan Korpikosken hyökkäysalueen jäähystä.
15.16: Suomi joutuu kahden minuutin alivoimalle. Suomen pyöritys päättyy, kun Lauri Korpikoski tuuppaa Jeff Petryn jäihin ja saa kahden minuutin rangaistuksen.
15. minuutti: David Moss jättää kiekon hyökkäysalueella TJ Oshielle, jonka vihainen kuti menee hieman ohi maalin.
13. minuutti: Leijonien luistin on alkanut kulkea liukkaammin. Sakari Salminen pääsee kokeilemaan Gibsonin torjuntavirettä, mutta yhdysvaltalaisvahti ehtii jälleen kiekon eteen.
12. minuutti: Antti Pihlström taklaa voimakkaasti USA:n Matt Carlea, mutta puolustaja pystyy pelaamaan kiekon varmasti pakkiparilleen.
11. minuutti: Juha-Pekka Hytönen pelaa kiekon oikeaan laitaan Juha-Pekka Haatajalle, joka antaa tykkinsä laulaa. Gibson selvittää kuitenkin laukauksen.
10. minuutti: Ensimmäinen erä on puolivälissä. USA on ollut lievästi niskan päällä.
9. minuutti: Juhamatti Aaltonen saa loistavan paikan. Petri Kontiola tarjoilee laiturille, mutta Aaltosen kuti kilpistyy Gibsonin torjuntaan.
7. minuutti: USA:n Stephen Gionta pääsee nousemaan kulmauksesta maalille, mutta Raanta estää jenkkihyökkääjän aikeet.
6. minuutti: Suomi on saanut paremman otteen pelistä. Janne Jalasvaara laukoo viivalta, mutta kiekko ei ohita Gibsonia.
5. minuutti: Mikael Granlund ja Lauri Korpikoski nousevat nopeaan vastahyökkäykseen. Korpikosken laukaus kimpoaa kuitenkin USA-pelaajan mailasta päätyverkkoihin.
4. minuutti: Suomen alku otteluun on ollut unelias. Toistaiseksi joukkue ei ole saanut tehtyä kunnon hyökkäyksiä kohti John Gibsonin maalia.
2. minuutti: "Jos eilisessä välierässä Sveitsin ja USA:n välillä oli reilut 7000 katsojaa, niin nyt alkavassa pronssiottelussa ei varmasti ole enempää kuin 5000 katsojaa."
0.58: Ottelu alkaa karmaisevasti suomalaisittain, kun USA tekee maalin heti ensimmäisessä vaihdossa. Maalintekijänä Craig Smith. Paul Stastny siirtää kiekon maalin edessä Smithille, joka veivaa laatan ohi Antti Raannan.

Kello 17.00: Ensimmäinen erä alkaa.
Kello 16.57: Pelaajat luistelevat jäälle. Ottelun alkuun on aikaa enää muutama minuutti.
Kello 16.55: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Kari Jalonen tiivistää, miten Leijonien pitää pelata USA:ta vastaan: "Pohjoisamerikkalaiset ovat vahvoja maalineduspelaamisessa. Niissä tilanteissa meidän pitää olla terävänä. Lisäksi John Gibsonin eteen pitää saada liikennettä. Hän on huikea maalivahti, joka meidän pitää ohittaa."
Kello 16.50: Pronssipeli on Jukka Jalosen viimeinen koitos Suomen päävalmentajana. Jalonen on rentona MTV3:n haastattelussa hieman ennen ottelun alkua: "Onhan tämä vähän erikoinen tilanne, kun tietää, että homma loppuu tähän. Mielenkiintoinen peli varmasti tiedossa, henkisesti ja muutenkin. Kaikki laitetaan likoon."
Kello 16.45: Yhdysvallat löi Suomen alkusarjassa. MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntijan Juhani Tammisen mukaan suomalaispelaajat voivat ammentaa lisää voimaa tappiosta: "Oikein käsiteltynä se on yksi inspiraation lähde. Revanssihenki elää aina meissä kaikissa. Tämä ottelu käydään täysin mentaalitasolla."

Kello 16.30: Suomen huoltotiimi joutui tekemään ylimääräisiä hommia ottelun alla, koska Suomelle tarkoitetusta vaihtoaitiosta oli epäselvyyksiä, raportoi MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Mika Kortelainen vaihtopenkkien välistä: "Suomen huolto on ainakin ärsytetty, koska he joutuivat jenkkien kanssa vaihtamaan aitiota. Kaikki kamat oli jo laitettu valmiiksi. Heille oli ilmoitettu, että Suomella on oikeanpuoleinen vaihtoaitio, mutta oikeanpuolimmaisella ruotsalaiset tarkoittivat kaukalon toiselta laidalta katsottuna."
Kello 16.21: "Globenissa soi alkulämmittelyn aikana Krista Siegfriedsin euroviisu. Täällä osataan hieroa suolaa haavoihin."