Ads 468x60px

Saturday

Ruotsi - Suomi live elää tekstin kommentaari, pisteet ja kattavuus Jääkiekon MM-kisojen 18,5,2013

Suomi - Ruotsi 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

Kello 18.20: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen paketoi ottelun "kornerissaan" Globenissa: "Häikäisevä Enroth ja maagiset Sedinin veljekset, ei se tämän monimutkaisempaa ollut. Suomi ei pystynyt riittävästi stressaamaan Ruotsin pakkeja. Alkoi myös näkyä se, että meidän supermiehien kuten Kontiolan tehot alkoivat olla lopussa."
Kello 18.15: Nollapelin pitänyt Jhonas Enroth torjui yhteensä 30 laukausta. Hän oli ehdottomasti joukkueensa avainpelaaja Sedinien ja Loui Erikssonin lisäksi.

3. erä

60.00: Ottelu päättyy Ruotsin 3-0-voittolukemiin. Suomi pelaa sunnuntaina pronssista Yhdysvaltoja tai Sveitsiä vastaan.
59.27: Ruotsi siirtyy 3-0-johtoon, kun Henrik Sedin iskee kiekon tyhjiin.
60. minuutti: Kolmannen erän viimeinen minuutti on jo käynnissä.
59. minuutti: Maali ammottaa tyhjänä Janne Pesosen edessä, mutta ruotsalaispuolustaja selvittää tilanteen. Antti Raanta luistelu vaihtoaitioon ja Suomi ottaa kuudennen kenttäpelaajan jäälle.
58. minuutti: Suomi ottaa aikalisän, kun aikaa on jäljellä kaksi minuuttia.
58. minuutti: Suomelta kestää pitkään saada kiekko hyökkäysalueelle. Lopulta Sakari Salminen pääsee laukomaan, mutta Enroth on jälleen kiekon edessä.
57. minuutti: Aika alkaa käydä vähiin. Kolmatta erää jäljellä enää 3.16.
56. minuutti: Granlundin johtama kakkosketju saa jälleen hyvän pyörityksen aikaan. Kiekko pomppii maalin edessä, mutta verkko ei kiristy vieläkään.
55. minuutti: Suomella on armon aikaa enää viitisen minuuttia, jonka aikana kiekko pitäisi toimittaa kahdesti Ruotsin maaliin.
53. minuutti: Suomen kakkosketjulta vahva vaihto, mutta kiekkoa ei saada Enrothin selän taakse.
52. minuutti: Henrik Sedin riistää kiekon Janne Jalasvaaralta ja tarjoilee Dick Axelssonille, mutta Antti Raanta selvittää tilanteen.
51. minuutti: "Yleisö huutaa Enrothin nimeä. Alussa kiekkoja pompotellut maalivahti on ottanut Ruotsille tärkeitä torjuntoja."
– MTV3:n urheilutoimittaja Antti Rämänen
51. minuutti: Mikael Granlund laukoo, mutta Enroth torjuu. Kiekko pomppii Antti Pihlströmille, jonka kuti ei kuitenkaan mene päin maalia.
50. minuutti: Suomella on reilut kymmenen minuuttia aikaa tehdä kaksi maalia. Muussa tapauksessa Leijonien on tyydyttävä pronssipeliin.
48. minuutti: Lauri Korpikoski ja Mikael Granlund murtautuvat ylivoimahyökkäykseen. Korpikoski päättää ampua itse, mutta laukaus menee yli maalin.
48. minuutti: Ruotsin kolmas maali on erittäin lähellä. Loui Erikssonin kuti jää pyörimään Raannan suojusten taakse maaliviivan tuntumaan, mutta Leijonien onneksi kiekko ei ylitä viivaa.
48. minuutti: Antti Raanta joutuu pitkästä aikaa torjuntatöihin, mutta hän koppaa varmasti Johan Franssonin vedon.
47. minuutti: Sami Lepistön vuoro testata Enrothin torjuntavirettä, mutta jälleen kerran ruotsalaisvahti on kiekon edessä.
45. minuutti: Joel Lundqvist torppaa rajusti Mikael Granlundin poikittaisella jäähän, mutta erotuomarien kädet pysyvät alhaalla.
45. minuutti: Jhonas Enrothilta jälleen komea torjunta. Antti Pihlströmin laukaus muuttaa suuntaa ruuhkasta, mutta Enroth onnistuu silti koppaamaan kiekon.
44. minuutti: Suomen ykkösketju nousee nopeaan vastahyökkäykseen. Juhamatti Aaltonen tarjoilee Petri Kontiolalle, mutta "Konna" pommittaa ohi maalin.
43. minuutti: Sakari Salminen pelaa kolmosketjussa Jarno Koskirannan ja Veli-Matti Savinaisen kanssa. Ketju joutuu paineen alle ensimmäisessä vaihdossaan, mutta ei päästä Ruotsia tekopaikoille.
42. minuutti: Suomi on hieman viilannut ketjujaan viimeiseen erään. Antti Pihlström pelaa kakkoskentässä Mikael Granlundin ja Lauri Korpikosken kanssa. Vitja saa heti luotua vaarallisen tilanteen, mutta kiekko ei löydä tietään maaliin.
Kello 17.39: Kolmas erä alkaa.
Kello 17.37: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen korostaa, että Leijonien pitää luoda painetta Ruotsin puolustajille: "Nyt sinne isot karhut, Anttilat ja Pihlströmit karvaamaan kiekkoa ja suoraan verkolle."
Kello 17.35: "Laukaukset ovat kahden erän jälkeen 19-19, mutta Ruotsi on järjestänyt ehdottomasti vaarallisemmat maalipaikat. Suomen ykkösketjun Kontiola, Pesonen ja Aaltonen eivät ole laukoneet kertaakaan maalia kohti."
Kello 17.32: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntijan Hannu Aravirran mukaan Leijonat teki toiseen erään "kamelionttimaisen muutoksen" vaisusta avauserästä: "Suomi loi lisää painetta Ruotsin pakeille, ja saimme kiekkoa omille pakeille ja siellä oli puolen tusinaa hyvää kutia pakeilta. Oli ihan senteistä kiinni, etteivät ne menneet sisään. Pikkuisen pehmeästi mentiin kuitenkin maalille. Mutta tämä oli täysin Suomen erä. Se oli oikeusmurha, ettemme vieneet tätä erää."
Kello 17.27: Antti Pihlström on MTV3:n erätaukohaastattelussa: "Ensimmäiset 15 minuuttia tästä erästä oli täysin meidän, mutta vastustaja teki ylivoimalla maalin. Jatketaan samalla tavalla ja painetaan niiden päälle."

2. erä

40.00: Toinen erä päättyy. Ruotsi lähtee päätöserään 2-0-johdossa. Tre Kronor on tehnyt molemmat maalinsa ylivoimalla. Maaleista on vastannut Loui Eriksson, Sedinin veljekset ovat keränneet syöttöpisteet.
39. minuutti: Toista erää on jäljellä reilu minuutti. Ylivoimamaalin jälkeen Ruotsi on ollut kuskin paikalla.
36.13: Ruotsi siirtyy 2-0-johtoon ylivoimalla. Maalintekijänä jälleen Loui Eriksson. Henrik Sedin tarjoilee neliön keskelle Erikssonille, joka tinttaa kiekon ohi Antti Raannan.
36. minuutti: Suomi joutuu alivoimalle. Petri Kontiola istunnolle kiinnipitämisestä.
35. minuutti: Janne Pesonen ajaa taidokkaasti maalille, mutta laukaus jää uupumaan.
33. minuutti: Ruotsi saa pitkästä aikaa laukauksen päin maalia, mutta Antti Raanta torjuu varmasti.
32. minuutti: Peli pyörii käytännössä koko ajan Suomen hyökkäyspäässä. Ruotsi tyytyy vain roiskimaan kiekkoa keskialueelle.
31. minuutti: Enroth ottaa näyttävän torjunnan. Janne Jalasvaara tykittää viivan tuntumasta, mutta ruotsalaisvahdin räpylä heilahtaa.
30. minuutti: Suomi pitää Ruotsia ahtailla, mutta kunnon maalipaikkoja ei ole toistaiseksi syntynyt.
29. minuutti: Suomi on saanut paremmin otetta peliin. Sami Lepistö pääsee laukomaan tulisesti, mutta ohi maalin.
28. minuutti: Suomi saa pyörityksen aikaiseksi hyökkäysalueella. Lopulta Enroth vangitsee haltuunsa Janne Jalasvaaran laukauksen.
26. minuutti: Laidat ryskyvät, kun Juhamatti Aaltonen taklaa voimalla ruotsalaispelaajaa keskialueella.
25. minuutti: Jarno Koskiranta nousee vahvasti maalille ja tavoittelee syötöllään Janne Jalasvaaraa, joka kuitenkin sutaisee ohi kiekosta.
24. minuutti: Jhonas Enroth torjuu Sakari Salmisen laukauksen eteensä, mutta saa lopulta suljettua kiekon.
23. minuutti: Kontiola on kärsinyt rangaistuksensa. Suomi on jälleen täysilukuinen.
22. minuutti: Antti Raanta ottaa tärkeän kopin, ja Suomi saa viimein vaihdettua alivoimapelaajat. Suomen alivoimaa on jäljellä puolisen minuuttia.
21. minuutti: Suomi joutuu alivoimalle heti erän alussa, kun Petri Kontiola kaataa Henrik Sedinin.
Kello 16.49: Toinen erä alkaa.
Kello 16.43: "Kontiola voitti aloituksistaan 4/5, mutta Hytönen vain 1/7. Ruotsin Perssonilla 6/7. Aloitukset kokonaisuudessaan Ruotsille 63%-37%."
Kello 16.42: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tamminen seuraa ottelua omassa kulmauksessaan Globenissa: "Meidän yksi kulmakivi on pelirohkeus, mutta nyt sitä ei käytännössä näy missään. Siellä ollaan kuin pienet hiiret ja Sedinit pitää meitä pilkkanaan."

Kello 16.38: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Hannu Aravirta analysoi avauserää: "Epäonnekas alku. Jalasvaaralle käsittämättömän kevyt jäähy ja siitä lähti paine meidän päähän. Ruotsi pelasi selkeästi ja vahvasti ja halusi kiekkoja syvään. Sitten saimme toisen jäähyn, jonka perään voi myös laittaa kysymysmerkin. Toisessa päässä oli vastaavanlainen tilanne."
Kello 16.35: Janne Pesonen on lyhytsanainen MTV3:n erätaukohaastattelussa: "Parempi Leijona (nähdään toisessa erässä)."
Kello 16.33: Torjunnat ensimmäisen erän jälkeen: Antti Raanta 10, Jhonas Enroth 12

1. erä

20.00: Ensimmäinen erä päättyy. Ruotsi johtaa ottelua 1-0 Loui Erikssonin ylivoimamaalilla.
20. minuutti: Suomi ei saanut luotua kunnon paikkoja ylivoimalla. Ruotsi saa Tallinderin jäähyaitiosta takaisin jäälle.
18. minuutti: Suomi saa heti perään toisen ylivoiman. Tällä kertaa Henrik Tallinder joutuu boksiin väkivaltaisuudesta.
18. minuutti: Suomalaiset eivät saa kunnon laukauksia päin maalia ylivoimalla. Ruotsi on jälleen täysilukuinen.
16. minuutti: Suomi saa ensimmäisen ylivoimansa, kun Joel Lundqvist vetää törkeästi poikittaisella Mikael Granlundia selkään ja joutuu rangaistusaitioon.
16. minuutti: Suomi saa pitkästä aikaa laukauksia päin Enrothin maalia. Ruotsalaisvahti selvittää kuitenkin Lauri Korpikosken ja Teemu Laakson kudit.
15. minuutti: Sedinien superkenttä pyörittää peliä Suomen päädyssä pitkään. Lopulta Suomi saa purettua vaarallisen tilanteen.
14. minuutti: Toistaiseksi Antti Raannalle on kertynyt torjuntoja yhdeksän. Jhonas Enroth on joutunut torjuntatöihin viidesti.
12. minuutti: Toistaiseksi Ruotsi on vienyt peliä. Alivoimien vuoksi Leijonat ei ole päässyt Tre Kronorin tahtiin.
10.33: Ruotsi siirtyy 1-0-johtoon ylivoimalla. Maalintekijänä Loui Eriksson. Hidastuskuvasta näkyy, että Henrik Sedinin löysä rannelaukaus kimpoaa Loui Erikssonin jalasta ohi Antti Raannan.
10. minuutti: Suomelle toinen rangaistus. Tällä kertaa Ilari Melart lähtee istunnolle poikittaisesta mailasta.
7. minuutti: Niklas Hagmanille avautuu avopaikka, kun Enroth torjuu kiekon eteensä. Hagman ei saa kuitenkin pelivälinettä maaliin.
6. minuutti: Suomen kakkonen luo painetta hyökkäyspäässä. Mikael Granlund tarjoilee siniviivalle Teemu Laaksolle, jonka laukauksen Tre Kronor -vahti Jhonas Enroth kuitenkin torjuu.
4. minuutti: Suomi kestää alivoiman. Peliä jatketaan tasakentällisin.
3. minuutti: Suomi joutuu pelaamaan ensimmäisen alivoimaminuutin samalla nelikolla. Lopulta miehet saadaan vaihdettua, kun Ilari Melart onnistuu lyömään kiekon Ruotsin päähän.
2. minuutti: Suomi joutuu heti alivoimalle. Janne Jalasvaaralle kakkonen estämisestä.
2. minuutti: Ruotsalaiset jakavat kovia taklauksia Leijonille. Gabriel Landeskog niittaa puolustaja Janne Jalasvaaraa.
1. minuutti: Janne Pesonen pääsee laukomaan hyvästä paikasta heti ensimmäisessä vaihdossa, mutta kiekko viuhuu ohi maalin.
Kello 16.00: Ottelu alkaa.
Kello 15.58: Pelaajat luistelevat jäälle.
Kello 15.56: MTV3 MAXin jääkiekkoasiantuntija Juhani Tammisen listaa pointit välieräkamppailuun:
1. Maalivahtipeli: "Jos maalivahtipelissä on eroa, paremman maalivahdin joukkue voittaa. Piste."
2. Päävalmentajapeli: "Siinä Jukka Jalonen on edellä, koska Mårtsin peli on ollut vuoristorataa."
3. Kontiolat vastaan Sedinit: "Superkentät vastakkain ja antaa veljien ratkaista. Let the players play."
Kello 15.53: Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet 15 kertaa arvokisojen pudotuspeleissä viimeisten 20 vuoden aikana. Molemmat joukkueet ovat voittaneet seitsemän kerran ja kerran on päädytty tasatulokseen (vuoden 1998 MM-kisojen finaalin toisessa osaottelussa.
Kello 15.50: Päävalmentaja Jukka Jalonen on MTV3:n haastattelussa: "Huikea tapahtuma tulossa. Lataus joukkueessa vaikuttaa hyvältä kuten varmaan vastustajalla. Näitä otteluita pelaajat ja valmentajat eivät pääse kovin usein kokemaan, joten pitää yrittää nauttia."
15 minuuttia ottelun alkuun: Globenin ulkopuolella parveili mieletön määrä suomalaisfaneja. Eeppisyyttä on luvassa, mikäli koko sakki löytää tiensä katsomoon saakka. –Kasperi Kunnas, MTV3.fi